Please enable JS

BLOG SAYFASI

Dijital Değerlendirme ve Aday Yönetim Merkezi

Tükenmişlik İnsan Kaynakları'nda Birikiyor (Bölüm 2)

28 Nisan 2022 Perşembe/HR METRICS
Hala devam eden COVID-19 sürecinin ve beraberinde oluşan birçok farklı belirsizliğin daha önce hiç olmadığı kadar tükenmişlik, depresyon, kaygı ve stres oranlarını arttırdığından bahsetmiştik. Görünmez ilk müdahale ekipleri olarak çalışmaya hız kesmeden devam eden İnsan Kaynakları Departmanının hem çalışanlar ile ilgilenmek hem şirket ekosistemini güçlendirme çabalarına liderlik etmekte görevlendirildiği dönemler yaşadık. Şirket bünyesinde yaşanan her bir stresin öncelikle İnsan Kaynaklarında birikmesi bir gerçek iken bu birikmenin önlenebilmesi adına çeşitli aksiyonlar alabilmek öncelikli hedeflerimiz arasında olmalıdır.

Tükenmişlik özellikle iş tatmininde azalma, düşük örgütsel bağlılık, devamsızlıkta artış, işten ayrılma niyeti ile doğrudan bağlantılıdır. Bu bağlamda, iş yaşamında verimli ve sağlıklı çalışabilmek için ve işine karşı tutkuyu arttırabilmek için çalışanın kendi fiziksel ve ruhsal sağlığını koruyabilmesi, stres ve kaygıyı minimize edebilmesi adına kişisel anlamda yapabilecek birçok farklı şey vardır.

  • Hayatınızın önceliklerini belirleyin.

Önceliklerimiz ve değerlerimiz, verdiğimiz kararların ve davranışlarımızın mihenk taşını oluşturan ilke ve standartlarımızdır. Hayatımızda istek ve ihtiyaçlarımız herkese göre birbirinden apayrı ve biriciktir. Önceliğiniz aile ise; ailenize düzenli zaman ayırın. Günün yoğun temposundan sonra bıkkınlık ve kızgınlık duygularıyla eve gelmiş ve içinizden bir şey yapmak gelmiyor olabilir, ancak sevdiğiniz aile bireylerinizle zaman geçirmek, sohbet etmek, paylaşmak, belli aktiviteler düzenlemek size kendinizi iyi hissettirecek ve yalnızlık duygunuzdan kurtaracaktır. Önceliğiniz sosyal çevre ve arkadaşlarınız da olabilir. İş temponuz sosyalleşmenize izin vermiyor olabilir. Haftanın bir günü de olsa, kendiniz için sevdiklerinizle plan yapmanız, bir kahve içmek için buluşmanız veya birlikte sahilde yürümek size kendinizi değerli hissettirecektir. Sevdiklerinizle vakit geçirmenin verdiği doyum, huzursuzluk ve kızgınlık duygularınızı azaltacaktır.

  • Sağlık ve aktivitelere zaman ayırın.

Tükenmişlik, daha çok tükenmişliğe katkıda bulunarak kişileri iş-yaşam arasında hareket etmek istemeyen bir noktaya sürükleyebilir. Yoğun baş ağrıları, kronik ve bitmek bilmeyen yorgunluk hissi, kas gerginlikleri ya da uyku bozuklukları gibi birçok farklı sağlık problemleri devreye girebilir. Her gün olamasa bile mutlaka belirli bir rutinde kendinize spor yapmak için zaman ayırın. Bu yoga olabilir, meditasyon olabilir, doğada yürüyüş ya da bisiklete binmek olabilir. Düzenli spor stresle başa çıkmanızı kolaylaştıran en etkili çözümlerden biridir. Bunun yanında, sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Bol su için ve bol meyve, sebze tüketin. Fiziksel sağlığınızı korumanız ruhsal sağlığınızı da olumlu etkileyecektir. İş-yaşam sınırlarınızı belirlemek, size ait olan zamanlarda oksijen maskenizi ilk kendinize takarak kendi zamanınızı yaratarak sevdiğiniz bir kitabı okuyabilir, ertelediğiniz bir filmi izleyip müzik dinleyerek ruhunuzu ve beyninizi dinlendirebilirsiniz. Böylece haftaya daha dinç başlayabilirsiniz. Yeterli miktarda, en az 7-8 saat uyuyun. Dinlenmiş bir beden ve beyin iş yerindeki dikkat ve konsantrasyonunuzu korumanıza yardımcı olacaktır.

  • Kök nedeni anlamlandırmaya gayret edin.

Herhangi bir iş ortamı kişiyi tükenmezlik hissine yönlendiriyor olabilse de araştırmalar dirsek dirseğe insanlarla iletişim halinde olunan mesleklerde bu durumun daha çok yaşandığını gösteriyor. İş yoğunluğu, uzun çalışma saatleri ve 7/24 çalışma temposu ile hafta içi ve hafta sonu dönemlerinde evde işe devam etme, iş alanınızda size esneklik tanınmaması, kişiler arası çatışmalar, takdir görememe nedenler arasında yer alabilir. Kök nedeni belirlemek ve kabullenmek problemin çözümünde atılacak ilk adımdır.

  • Kurumunuzdan destek istemekten çekinmeyin.

Yaşamımızda bizi destekleyen ve yanımızda olan birilerinin varlığı bize çok farklı güçler sunmaktadır. Virginia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada kişilere yalnızken ve bir arkadaş grubu ile birlikteyken karşılarındaki tepenin eğiminin tahmini ne kadar olduğu sorulmuş. Sevdiği insanlar ile bir arada olan arkadaş grubundaki kişiler tepeyi çok daha az dik olarak algılarken, yalnız kişiler o tepeyi çok daha çetrefilli ve dik görmüşlerdir. Çevremizde olan zorlukları ve güçlükleri bireysel anlamda abartmaya ve büyük görmeye oldukça yatkınken, sosyal bir destek hissettiğimizde bazı olaylar ve durumlar bir parça daha kolay aşılabilir durmaktadır.

Çözüm için yöneticiniz ya da iş arkadaşlarınızla sorunu ve duygularınızı paylaşmanız, çözüm üzerine konuşmanız biriken olumsuz duyguların sizde patlama yaratması yerine sosyal destek sağlamanızı ve çözüm için bir rota belirlemenizi sağlayacaktır. Şirket içerisinde sahip olduğunuz performans kırıcıları tespit etmek adına destek isteyebilirsiniz. Örneğin, yönetilemeyecek seviyelerde iş yüküne sahip olabilirsiniz. Yöneticilerinizden doğru yöntem ve araçlar ile sizlere bu konuda destek olmalarını isteyebilirsiniz. Yönetilebilir bir iş yükü sizlerin yetkinliklerinizi yansıtabildiğiniz, işinizde verimliliği yüksek oranda yakaladığınız ve tutkunuzu aktarabildiğiniz bir alan yaratacaktır.

Çalışan sağlığını, zindeliğini, üretkenliğini, verimliliğini ve yüksek motivasyonu destekleyici bir kurumsal iklim oluşturulması şirketlerin öncelikli hedefleri arasında olmalıdır. Pozitif çıktıları destekleyici faaliyetlerin uygulamaya alınmasını teşvik edebilirsiniz. Stres, kaygı ya da duygusal gerilimi yönetebilmek için başa çıkma stratejilerini öğrenebileceğiniz eğitimler düzenleyebilirsiniz. İleri düzeyde ve fark edilen tükenmişlik sendromuna sahip çalışanlarınıza psikolojik destek sağlamak noktasında destek sunabilirsiniz.

Tükenmişliğin çalışanların üretkenliği, bağlılığı, iş tatmini ve verimliliği üzerindeki negatif etkilerini azaltmak adına alınabilecek aksiyonlar oldukça kıymetlidir. Günlük yaşam akışında önceliklerinizi belirlemek ve bir iş-yaşam dengesi kurabilmek, sağlıklı yaşam adına düzeninizi oluşturmak ve bir rutin içinde uygulamak, kök nedeninizi anlamak adına gözlemler yapmak bazı şeyleri zamanında fark edebilmek adına kıymetlidir. Tükenmişlik, İnsan Kaynaklarında birikmeden var olan şartların daha iyi yönetilmesiyle ve alınacak aksiyonlar ile önlenebilir bir durumdur. Bu süreçte, şirketinizden gerekli desteği istiyor ve bekliyor olmak ise kurum kültürünü destekleyen, sizi yalnız hissettirmeyen, ortak gaye ile bir bütün halinde hareket etmenizi sağlayan bir durum yaratacaktır.


İLGİLİ BLOGLAR